Bullet journalilla kauneutta ja kätevyyttä arkeen

Bullet journalilla kauneutta ja kätevyyttä arkeen

Bullet journal eli bujo on kasvattanut lyhyessä ajassa hurjasti suosiotaan ja siihen on hyvät syynsä. Tämä kalenterin, päiväkirjan ja muistivihkon yhdistelmä on toteutettavissa varsin edullisesti ja sen voi muokata juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Bullet journalista saat helposti elämäsi henkilökohtaisimman kalenterin – ja myöhemmin mukavan muiston. Netistä löytyy hurjasti erilaisia ohjeita oman bullet journalin kokoamiseen ja YouTube on pullollaan videoita aiheesta. Suomeksi tietoa on vielä melko rajallisesti, mutta onneksi kyseessä on tosiaan varsin yksinkertainen viritelmä, sillä bullet journal luodaan itse tyhjään vihkoon. Erityisen siitä tekevät juuri omat merkintäsi ja koristelusi. Monille bullet journal onkin tapa piristää arkea. Inspiraatiota oman bullet journalin tekemiseen voi hakea vaikkapa Instagramista, josta #bulletjournal-hakusanalla löytyy yli 350 000 kuvaa.

Bullet journal on muodoltaan luettelomainen päivyri ja saakin listoja rakastavat ihmiset innostumaan saman tien. Sanalla ”bullet” tarkoitetaankin juuri lyhyitä, luodinomaisia merkintöjä. Bullet journalin kehitti alun perin newyorkilainen suunnittelija Ryder Carroll. Carroll kärsi oppimisvaikeuksista ja etsi erilaisia keinoja merkitäkseen muistiin ideansa, jotka tulivat usein hallitsemattomina vyöryinä. Parhaaksi keinoksi valikoitui bullet journal, jossa samojen kansien välissä säilyvät aikataulut, tehtävälistat ja muistot. Kätevyytensä lisäksi bullet journal on myös armollinen; jos to do -listalta jää asioita tekemättä, ne siirtyvät helposti seuraavan viikon tai kuukauden listalle eivätkä unohdu. Vauhtiin päästyään monet innostuvat tekemään mitä erilaisimpia listoja ja mikäs sen hauskempaa, bullet journaliin sopivat nämä kaikki. Bullet journal sisältää mindfulnessista tutun ajatuksen siitä, etteivät asiat pyöri turhaan päässä kun ne saa heti kirjattua ylös. On myös aivan eri tunne kirjoittaa asioita käsin muistikirjaan kuin lisätä ne digitaalisesti kännykän kalenteriin tai muistiinpanoihin.

Bullet journalin aloittamiseen tarvitset ainoastaan vihkon ja kynän. Periaatteena on edetä suuremmista kokonaisuuksista kohti pienempiä. Muistikirjan olisi hyvä olla sellainen, että yhdellä sivulla on vähintään 31 riviä. Näin kuukauden päivät mahtuvat vaivattomasti yhdelle sivulle. Ensimmäiselle sivulle kootaan hakemisto, jota täydennetään sen mukaan kun bullet journaliin tulee uusia aiheita. Hakemiston avulla bujo pidetään järjestyksessä ja sieltä löytyy myöhemminkin kaikki tarvittava. Sivut numeroidaan ja otsikoidaan. Seuraavaksi bujoon tulee tulevaisuusloki-sivu, joka jaetaan kuuteen osaan. Osat nimetään kuukausien mukaan, alkaen meneillään olevasta kuukaudesta. Tulevaisuuslokiin on tarkoitus kirjata pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat tapahtumat, kuten vaikkapa sukulaisten häät tai lomamatka. Näin ne eivät unohdu tai jää muiden tapahtumien alle.

Seuraavaksi tehdään kuukausinäkymä, johon kirjataan riveittäin kuukauden päivät vasemmalle sivulle. Oikealle sivulle voi taas tehdä sen kuukauden tehtävälistan. Tähän on tarkoitus tehdä vain lyhyitä merkintöjä päivien kohdalle. Perusteellisemmin asioita listataan tämän jälkeen tulevaan päivälokiin. Jokaiselle päivälle kannattaa varata riittävästi tilaa, esimerkiksi kolmasosa sivusta (jolloin viikon voi kätevästi jakaa aukeamalle). Voit vapaasti valita oman merkintätyylisi, pääasia on että sinun on helppo tulkita niitä. Uuteen viikkoon siirryttäessä kannattaa selata edellisen viikon päiväloki läpi ja tutkia, jäikö jotain tekemättä tai pitäisikö jotain siirtää tulevaan viikkoon. Kun asiat siirtää saman tien, ei tarvitse enää myöhemmin kaivella unohtuneita tehtäviä aiemmilta sivuilta. Ensimmäisen viikon aikana menetelmä saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta tässä kohtaa Carroll kehottaa kärsivällisyyteen. Uusi tapa vaatii hieman aikaa, jotta se alkaa tuntua omalta. Vähitellen voi alkaa kokeilla erilaisten listojen tekoa ja miettiä, mitkä ansaitsevat oman sivunsa ja mitkä puolestaan voi sisällyttää päivä- tai kuukausilokiin. Voit pitää bujon minimalistisena ja selkeänä, tai tallettaa sinne elokuvalippuja tai muita muistoja. Sen tuleekin olla juuri sinun näköisesi.