Kohti parempaa arkea

Kohti parempaa arkea

Ihanat matkat ja kesäloma virkistävät, mutta niiden vaikutus ei kestä loputtomasti. Vaikka monet meistä keskittävät ajatuksensa jo seuraavaan lomaan tai huvitukseen, mutta tämä saattaa vain lisätä tyytymättömyyttä omaan elämään. Hyvinvointimme lähtee loppujen lopuksi siitä, miten elämme jokapäiväistä arkeamme. Siksi onkin tärkeää pyrkiä tekemään arjesta mahdollisimman monipuolista, sujuvaa ja tasapainoista. Arki sanana tuo helposti mieleen tylsyyden, mutta arjen ei todellakaan tarvitse olla yksipuolista puurtamista tai jatkuvaa kamppailua. Mikäli oma arkesi tuntuu siltä, ehkä on aika tehdä siihen muutoksia.

Arjesta saa itselleen mieluisampaa usein pienilläkin teoilla tai muutoksilla. Kannattaa aloittaa siitä, että mietit mitä todella tarvitset ja haluat. Toteutuneet tarpeet lisäävät välittömästi hyvää oloa. Kun kohdistat energiasi sinulle merkityksellisiin asioihin, sinulle jää myös aikaa ja voimia nauttia arjesta. Kaikkia muutoksia ei tarvitse tehdä saman tien, mutta voit asettaa itsellesi tavoitteita matkalla kohti mukavampaa elämää.

Tunne itsesi, nauti elämästä

Itsetuntemus on avain hyvään oloon. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin tiedät mitä tarvitset ollaksesi tyytyväinen ja sitä helpompaa on panostaa oikeisiin asioihin arjessa. Näin otat myös enemmän vastuuta omasta elämästäsi ja siitä, että sinulla on hyvä olla. Jos olet päässyt siihen kohtaan, että tiedät mitä haluaisit ja tarvitset elämältä, olet jo hyvää vauhtia matkalla sen toteuttamiseen. Kun ymmärrät itseäsi ja toiveitasi, voit alkaa suunnitella ja tehdä sellaisia asioita, jotka lisäävät hyvää oloa joka päivä. Näin saat arjesta mielekkäämmän tuntuista ja asioihin on helpompi suhtautua lempeämmin ja myönteisemmin.

Suurimmat huolen ja ahdistuksen aiheuttajat arjessa ovat usein nimenomaan toteutumattomat tarpeet. Lähes jokainen ihminen tarvitsee hyväksytyksi tulemista ja sitä, että kokee itsensä arvostetuksi. Kaikki me tarvitsemme läheisyyttä ja mahdollisuuksia toteuttaa itseämme ja luovuuttamme. Tämä voi tapahtua yhtä laikka niin työn, harrastuksien tai opiskelujen kautta. Vastapainoksi tarvitsemme itsenäisyyttä. Lisäksi ovat tietenkin aivan perustarpeet, kuten monipuolinen ravinto ja terveys.

Jos emme koe arkeamme tyydyttäväksi tai toiveitamme vastaavaksi, olemme usein huonommalla mielellä ja kaikki tuntuu hankalammalta. Tässä korostuvat juuri itselle tärkeät asiat erityisen paljon. Jos sinulla on vahva tarve saada hyväksyntää muilta, voi torjutuksi tuleminen tuntua erityisen kurjalta. Toisilta arvostuksen saaminen taas parantaa mielialaasi ja elämänlaatuasi huomattavasti.

Oma arki haltuun tottumuksia muuttamalla

Monesti tuntuu, ettei omaan arkeen voi tarpeeksi vaikuttaa ja asiat vain tapahtuvat. Tällöin kannattaa pysähtyä ja miettiä, mitä muutoksia kaipaisit elämääsi ja miten ne voisi toteuttaa. Kun elät arvojesi mukaan, elämä tuntuu mielekkäämmältä. Nämä ovat sinun omia henkilökohtaisia näkemyksiä, eikä niiden tarvitse olla samoja kuin jonkun toisen. Usein toimimme arjessamme vanhasta tottumuksesta tai velvollisuuksien mukaan. Kaikkien elämään kuuluu myös asioita, joiden tekeminen ei tunnu innostavalta, mutta niistä huolimatta on mahdollista elää omien arvojen mukaista elämää.

Tavoitteita asettaessa kannattaa suuremman päätavoitteen lisäksi asettaa välitavoitteita, pieniä askelia jotka vievät kohti parempaa arkea. Mieti, mitä voisit tehdä eri tavalla vaikka huomenna, ensi viikolla tai seuraavan puolen vuoden aikana. Kiitä itseäsi jokaisesta yrityksestä, silloinkin kun ne eivät onnistu. Vastoinkäymiset ovat osa elämää ja niistä oppii aina lisää.

Vanhoista rutiineista irti päästäminen vie aikaa, ole armollinen itsellesi. Mutta kun huomaat täyttäväsi päiväsi itsellesi merkityksellisillä asioilla, elämänlaatusi paranee takuuvarmasti. Kun vaadit itseltäsi hieman vähemmän, on helpompi olla armollinen myös muita kohtaan. Keskity itsesi palkitsemiseen ja omasta hyvästä olostasi huolehtimiseen, hyvä fiilis leviää varmasti ympärillesikin.