Oletko miettinyt, mitä juuri sinä haluat elämältäsi?

Oletko miettinyt, mitä juuri sinä haluat elämältäsi?

Kaikkien elämään liittyy tietynlaisia odotuksia, jotka muokkaavat käytöstämme ja valintojamme. Niitä voivat olla vaikkapa ajatus siitä, että joka päivä täytyy käydä lenkillä, riippumatta siitä väsyttääkö tai onko ulkona huono ilma. Uskomme, että meidän täytyy aina selvitä ja jaksaa, olipa se sitten koulussa, kotona tai työelämässä. Osa näistä asioista voi toimia kannustavina tavoitteina, mutta voivat helposti johtaa myös ajatukseen siitä, ettemme koskaan riitä omana itsenämme, vaan aina voisi olla parempi, menestyvämpi, tehokkaampi tai liikunnallisempi.

Joskus onkin hyvä pysähtyä miettimään sitä, kenen arvoja oikeastaan toteuttaa? Meidät on kasvatettu tietyllä tavalla ja tietyin odotuksin. Mikäli et muista pysähtyä miettimään, kenen elämää oikeastaan elät, voi helposti käydä niin että käytät koko elämäsi vain toisten ihmisten odotuksien mukaan elämiseen.

Älä jää odottamaan onnea

Maailma on muuttunut suuresti sekä työ- että perhe-elämän suhteen. Työelämässä on huomattavasti aiempaa enemmän epävarmuutta ja vakituiset työpaikat ovat kiven alla. Tämän takia monet jäävät mieluummin epätyydyttäväänkin työhön kuin ottavat riskin ja vaihtavat paikkaa. Myöskään kumppanin löytäminen ei ole mikään itsestäänselvyys ja ihmisiä saattaa pitää yhdessä myös yhteinen omaisuus tai pelko siitä, ettei selviäisi yksin. Ajatellaan, että omaa elämää ehtii elää sitten kun lapset ovat aikuisia tai eläkkeellä ehtii olla onnellinen. Mitä jos olisitkin onnellinen juuri nyt?

Monet meistä tuntevat myös olevansa kiitollisuudenvelassa esimerkiksi vanhemmilleen tai yhteiskunnalle. Kerran hankittua koulutusta tulee hyödyntää ja ammatin täytyy olla kunniallinen ja sellainen, joka kelpaa myös vanhemmille. Jos keskittyy ainoastaan näihin ajatuksiin, päätyy helposti tekemään ratkaisuja, jotka eivät tuokaan todellista onnea.

Mitä oikeasti haluat?

Joskus tilanne on myös sellainen, ettemme itsekään tiedä omia arvojamme tai uskalla analysoida sitä, elämmekö tosiaan arvojemme mukaan. Jos ensimmäisenä arvonamme on perhe ja yhdessäolo, mutta teemme kuitenkin jatkuvasti ylitöitä, jotain on pielessä. Omia arvojaan voi selvittää vaikka siten, että keskittyy hetken ja kirjoittaa paperille asioita jotka ovat itselle tärkeitä. Näitä voivat olla esimerkiksi vapaus, uralla menestyminen, kaunis koti, matkustelu, perhe tai luovuus. Merkitse tämän jälkeen kirjoittamiesi asioiden viereen vaikka numeroasteikolla, kuinka hyvin kyseiset arvot toteutuvat elämässäsi. Kaikkea ei tietenkään voi saada samaan aikaan, mutta usein huomaamme, että käytämme energiaa eri asioiden tavoitteluun kuin jotka ovat meille todellisuudessa tärkeitä.

Arvot voivat myös muuttua elämän varrella ja tämä on täysin ok. Jos olet aiemmin ajatellut olevasi varsinainen uraohjus, mutta nykyään viettäisitkin mieluummin laatuaikaa perheen kanssa, voit tämän huomattuasi tehdä elämääsi tarvittavia muutoksia. Toisaalta jotkut huomaavat, etteivät esimerkiksi haluakaan perhettä vaan ura on tärkeämpi, perhe onkin ollut jonkun toisen toive tai yhteiskunnasta tullut esimerkki. Maailmaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä ja elämäntyylejä, eikä mikään ole toista oikeampi.

Kirjoita sinulle tärkeät asiat ylös

Arvoista voi tehdä myös sellaisen listan, johon kokoaa lisäksi keinoja toteuttaa juuri niitä arvoja. Jos sinulle on tärkeää itsestäsi huolehtiminen, ja sen pitäisi olla, voit lisätä perään että ”ole itsellesi maailman paras ystävä”. Jos kaipaat elämääsi enemmän ystäviä tai sosiaalista elämää, voit hyvinkin olla se joka ylittää sillan ensimmäiseksi ja ottaa yhteyttä tauon jälkeen. Olisihan sinullekin varmaankin iloinen yllätys saada soitto tai viesti ystävältä, miksi siis ei toisin päin? Samaan toimintaan liittyy anteeksi antaminen. Liian usein kahlitsemme itseämme kantamalla kaunaa vanhoista asioista. Jos pääset yli koetuista vääryyksistä, vapautat ennen kaikkea itsesi. Tämä voi olla ensimmäinen askel myös esimerkiksi siihen, että teet asioita siksi että itse haluat, et sen takia että jokin harmittaa tai haluat todistaa jollekin toiselle jotain.