Raskaus pistää kehon ja mielen myllerrykseen

Raskaus pistää kehon ja mielen myllerrykseen

Raskaus on yksi suurimmista muutoksista naisen elämässä, eikä ole kovin yllättävää, että fyysisten muutosten lisäksi raskausaikana herää monenlaisia ajatuksia ja tunteita koskien mennyttä ja tulevaa. Tunteet voivat ailahdella voimakkaastikin hormonien myötä. Moni yllättyy siitä, että toivottu lapsi herättää tunteita laidasta laitaan – myös pelkoja ja epävarmuutta. Ei ole ollenkaan epänormaalia, että erityisesti raskauden viimeisellä kolmannekselle naiselle herää ajatuksia myös siitä, että haluaisi perua koko jutun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kaikki sujuisi hienosti myös jatkossa, suuri elämänmuutos vain saa ajatukset vaeltamaan.

Elämänmuutos herättää kaikenlaisia tuntemuksia

Ensimmäisen tunnemyrskyn nainen kohtaa heti raskauden aluksi, kun raskaustesti näyttää positiivista. Osa on toivonut uutista jo kauan, osalle kyseessä on melkoinen yllätys. Tunteet voivat heittelehtiä onnesta ja ilosta hämmennykseen järkytykseen, tai olla sekoitus kaikkea tätä. Uusi elämäntilanne voi saada myös huoliajatukset liikkeelle. Onko itse valmis muutokseen, miten selvitään taloudellisesti, onko parisuhde tarpeeksi vankalla pohjalla. Aluksi monet odottavat äidit kokevat myös voimakasta fyysistä pahoinvointia, joka tuo ristiriitaa onnelliseen odotukseen. Pahoinvointi vaikuttaa jatkuessaan helposti mielialaan ja siihen liittyy myös kasvavaa väsymystä. Ulkopuolisille ei välttämättä tilanteesta halua kuitenkaan vielä kertoa. Neuvolasta vinkataan, että uutinen kannattaa jakaa kuitenkin jonkun kanssa. Puolison tai muun läheisen tuesta on paljon apua ja samalla pääsee käsittelemään ajatuksiaan ja tunteitaan. Raskauden aikana keho käy läpi hurjia muutoksia ja tämä vaikuttaa myös tulevan äidin mieleen. Elimistö saa aimo annoksen erilaisia hormoneita, jotka omalta osaltaan saavat tunteet heittelehtimään. Neuvolasta tarjotaan odottaville äideille tukea tarpeen mukaan esimerkiksi psykologin kautta tai perheneuvonnasta.

Herkkyyden lisääntyminen on tarpeellinen vaihe äidiksi tulemisessa

Moni kokee raskausaikana itkuherkkyyttä ja tavallista voimakkaampia tunteita myös arjen tilanteissa. Tällä kasvavalla herkkyydellä on oma tärkeä tehtävänsä, sillä se valmistaa äitiä lukemaan vastasyntyneen sanattomia viestejä. Jatkuvat huonommuuden tunteet ja itkuisuus saattavat kuitenkin kertoa voimien loppumisesta, jolloin tilanteesta olisi hyvä jutella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Raskauden aikana odottajille nousee usein vahvoja mielikuvia ja tuntemuksia omasta lapsuudestaan. Erityisesti silloin, jos omaan lapsuuteen on liittynyt haasteita, voi niitä joutua käsittelemään nyt paljonkin. Suhde omiin vanhempiin muuttuu. Nyt onkin hyvä hetki tehdä jonkinlainen tilinpäätös omaa lapsuutta koskien. On kuitenkin hyvä, että mieli käsittelee kipeitäkin asioita ennen oman lapsen syntymää, sillä tämän jälkeen on itsekin valmiimpi uuteen elämänvaiheeseen.