Teknologiasta voimaa ja energiaa

Teknologiasta voimaa ja energiaa

Talven pimeyden keskellä meistä moni kärsii kausiluonteisesta väsymyksestä ja uupumuksesta. Luonnollisesti ulkoilu, hyvä peruskunto, riittävä hyvälaatuisen unen saanti,  ja terveellinen ruokavalion auttavat huomattavasti, ja markkinoilta löytyy huomattava määrä teknologisia ratkaisuja näissä osioissa auttamaan.

Aurinkoiset aamut

Talviaamuina heräämistä helpottamaan markkinoilta löytyy useita auringonvaloa stimulointia herätyskelloja, joiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta useaan sataan euroon. Hinta riippuu pitkälle kellon ominaisuuksista. Kellot herättävät nukkujan nostamalla valon määrää hitaasti herätysaikaa kohden tultaessa.Vanhempien mallien kellot ovat kooltaan aika isoja, mutta tuoreimmista mallistoista löytyy myös litteitä vaihtoehtoja. Useimmissa herätyskellossa on useampia värivaihtoehtoja herätysvalolle. Useista malleista löytyy lisäksi perinteinen piippaus herätys, luonnonääniä, sekä digitaalinen radio. Kalleimmat mallit voi liittää bluetooth yhteyden kautta älypuhelimeen, ja valon lisäksi herätykseen voi tuoda lisä ihanuutta lempi musiikilla. Luonnonäänien ja valon luonnollisuus vaihtelee paljon mallien välillä, joten ennen kelloon satsaamista kannattaa lukea muutamia arvosteluja pettymyksen välttämiseksi. Älypuhelimesta saa helposti myös apua myös yöunien yleiseen parantamiseen. Uusimmissa iPhone sovelluksissa on vakiona night mode asetus, joka tummentaa puhelimen näytön ennalta määrättyyn aikaan. Yö asetusten ollessa voimassa puhelin ei myöskään pidä ääntä tai tärise tekstiviestien ja puheluiden saapuessa. Puhelimeen voi tallentaa tärkeitä puhelinnumeroita jotka hälyttävät kellonajasta riippumatta.Applen omien toimintojen lisäksi useat ilmaiset ja maksulliset sovellukset tarjoavat ratkaisuja aamujen helpotukseksi. Esimerkiksi Sleep Cycle herätyskello sovellutus tarkkailee puhelimen omistajan unen määrää ja laatua. Puhelimeen ei tarvitse ostaa erikoislaitteita, vaan sen voi yksinkertaisesti laittaa omaan sänkyyn tyynyn viereen, ja liikesensori tarkkailee nukkujan liikkumista, ja tätä kautta sitä, mikä unen laatu oli juuri sinä yönä ollut. Sovellutus pitää tarkkaa seurantaa eriöiden unen laadusta, ja tätä kautta kukin voi miettiä mikä siihen on vaikuttanut ennen nukkumaanmenoa. Sleep Cycle myös tarkkailee nukkujan unirytmiä, ja herättää hänet unen kevyessä vaiheessa. Tämä takaa ystävällisemmän herätys kokemuksen, kuin syvimmässä REM vaiheessa päälle pamahtava kovaääninen herätyskello. Sovellutus perustuu viiteen univaiheeseen joita me kaikki toistamme nukkuessamme, ja liikkeisiin joita teemme niiden aikana. Herätyksen saatuaan moni kaipaisi kupillista kahvia saman tien. Tähän hätään on tarjolla useita kahvinkeittimiä jotka toimivat ajastimella. Sängystä on pimeimpänäkin vuoden aikana huomattavasti mukavampi kömpiä ulos, kun keittiöstä hulmahtavat tuoreen kahvin tuoksut.

Kuntoilu kaverit

Kuntoilun on todettu auttavan mielialan ylläpitämisessä huomattavasti, ja nostavan myös yleistä energia. Omien urheilusuoritusten seuraaminen auttaa innostuksen ylläpitämisessä, ja tätä varten markkinoilta löytyy useita loistavia ratkaisuja. Älypuhelimien omistajilla on usein valmiiksi jo kännykässä sovellutus, joka seuraa puhelimen omistajan aktiviteetteja. Esimerkiksi Applen iPhone puhelimista löytyvä Health sovellus laskee päivän aikana otettuja askelia, noustuja portaita, ja kävelymatkojen pituutta ilman lisälaitteita. Healtapp toimii myös yhteistyössä useiden muiden sovellusten kanssa, ja sen voi laittaa pitämään kirjaa ruokailusta ja urheilusta laajemmallakin tavalla.Apple Watchin tai fitness rannekkeiden, kuten Fitbitin, käyttö tuo puhelimelle myös lisäominaisuuksia. Ne tarkkailevat kantajansa sydämen sykettä, kalorien kulutusta, ja muistuttavat tätä liikkumaan tasaisin väliajoin. Rannekkeita löytyy tyylillisesti uselle lompakolle ja tyylille sopivia.

Fyysisen kuntoilun lisäksi älypuhelimista ja tableteista saa kavereita hyvän mielenterveyden ylläpitäjiksi. Mindfulness tyyppiset sovellukset ohjaavat maallikkoja meditaatio sessioiden läpi, ja muistuttavat heitä rauhoittumaan muutamaksi minuutiksi päivittäin. Suurempaa investointia omaan kuntoiluun kaipaavat voivat raivata olohuoneeseen tilaa, ja tilata itselleen Peloton -kuntopyörän. Kotikäyttöön tarkoitettu kuntopyörä on varustettu pienellä näytöllä, jonka kautta kuntoilija voi osallistua ryhmätunneille ympäri maailmaa alustavien pyöräilijöiden kanssa.