Tunne-eämän burnout väsyttää ja turruttaa tuntee

Tunne-eämän burnout väsyttää ja turruttaa tunteet

Tuntuvatko sosiaaliset tilanteet nykyään ylivoimaisen raskailta? Tai asiat, joista sait aiemmin iloa eivät tunnukaan enää miltään? Nämä saattavat olla merkkejä emotionaalisesta loppuunpalamisesta. Tunne-elämän uupumus vaivaa yhä useampia, eikä se välttämättä johdu aina liiallisesta työnteosta. Jos päivä toisensa perään kuluu puoliunessa kulkiessa, eikä mistään saa oikein otetta, elämään tarvitaan muutos.

Emotionaalisesti uupuneella ihmisellä ei ole jäljellä juuri lainkaan psyykkisiä voimavaroja, sillä hän on käyttänyt ne loppuun eikä ole syystä tai toisesta päässyt lataamaan niitä levossa. Kun ihminen tekee liian paljon töitä tai vaikka urheilee liikaa, ylittyvät fyysisen jaksamisen rajat ja ihminen väsyy. Olemme oppineet hoitamaan ja käsittelemään fyysistä väsymystä, mutta henkinen uupumus on monelle tuntemattomampi alue.

Oireina väsymys ja ilon katoaminen

Emotionaalista burnoutia voisi ehkä parhaiten kuvailla sanalla turtumus. Aiemmin innostusta ja iloa herättäneet asiat eivät saa enää aikaan mitään reaktiota. Ihminen tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi, hänen on vaikea motivoitua mukavistakaan asioista ja elämästä nauttiminen on hankalaa. Tämä kertoo siitä, että jokin on pielessä. Tunne-elämän burnoutiin liittyvät lisäksi usein esimerkiksi keskittymisvaikeudet, pessimistisyys, arjen tehtävien laiminlyönti, vähentynyt liikunta ja kokemus siitä, että sekä elämä että ihminen itse ovat merkityksettömiä. Turtumuksen vallassa olevalla ihmisellä ei välttämättä riitä voimia edes rakkauden tai empatian tunteisiin.

Hyvä uutinen on se, että ensimmäinen askel emotionaalisen burnoutin karkottamiseen on sen tunnistaminen. Jos huomaat kärsiväsi mainituista oireista, voit alkaa hiljalleen taltuttaa niitä. Hyvän olon lisäämisessä liikunta on todistetusti erittäin tehokas väline. Sen ei tarvitse olla itsensä ylittämistä uuden lajin parissa, vaan jo muutama rauhallinen kävelylenkki viikossa parantaa oloa. Voimien kasvaessa myös liikunnan määrää voi lisätä. Aloita liikunta sellaisella lajilla, joka tuntuu sinulle omimmalta.

Tiellä toipumiseen

Kun innostus ja ilo ovat kadonneet elämästä, on löydettävä keino sytyttää ne uudelleen. Vaikka väsyneenä ei siltä välttämättä tunnu, maailma on pullollaan iloa tuottavia asioita. Sinun täytyy vain löytää niistä omasi. Kokeile vaikkapa uutta harrastusta, vaihda hetkeksi maisemaa tai suuntaa retkelle luontoon. Melkein kuin huomaamatta elämänilo alkaa jälleen palata.

Monet meistä tavoittelevat elämässämme melko tyhjiä päämääriä. Näitä voivat olla esimerkiksi raha, suosio tai sosiaalisen hyväksynnän saavuttaminen. Pidemmän päälle edes näiden tavoitteiden saavuttaminen ei tuo onnea. Ota hetki aikaa ja mieti, teetkö sellaista työtä joka on sinulle itsellesi merkityksellistä vai uskotko sen vain kuulostavan hienolta tai näyttävän pätevältä ansioluettelossa. Robottimaisesti suoritettu työ ei tuo myöskään todellisia onnistumisen ja merkityksellisyyden tunteita. Jos kaipaat työltäsi enemmän, ota asia rohkeasti puheeksi esimiehen tai työpsykologin kanssa. Toisinaan myös työpaikan vaihtaminen voi olla toimiva ratkaisu.

Opettele sanomaan ei

Yksi merkittävä tekijä emotionaalisessa uupumuksessa on se, että osalla meistä on tapana jatkuvasti pohtia muiden odotuksia ja pyrkiä täyttämään niitä. Älä anna muiden painostaa sinua, se on varma tie uupumukseen. Yritä olla asettamatta itsellesi kohtuuttomia vaatimuksia, sillä ne vievät helposti jaksamisesi äärirajoille. Joskus on hyödyllistä opetella sanomaan ei ja suojella itseään liioilta vaatimuksilta.

Anna itsellesi lupa rentoutua, sinun ei tarvitse välittää muiden odotuksista. Itsestään huolehtimiseen kuuluu olennaisesti se, että muistaa rentoutua, levätä ja nukkua riittävästi. Jos tuntuu, ettei mikään lepo piristä riittävästi, sairausloma voi tulla tarpeeseen. Kun olet päässyt toipumisen alkuun, tarkastele vielä mitkä asiat ovat vaikuttaneet uupumiseesi. Älä palaa menneeseen vaan pyri päästämään irti siitä. Suuntaa sen sijaan katseesi tulevaan, luota siihen että hyviä asioita tapahtuu ja aloita juuri omannäköisesi elämä.